Qi standard

Što je standard Qi?

Qi (čitaj: „či“) na kineskom jeziku znači „životna energija“ i predstavlja standard za bežično (induktivno) punjenje.

Standard Qi definira WPC, Wireless Power Consortium. U ovom su konzorciju udružena vodeća poduzeća koja rade na proizvodima u području „induktivnog prijenosa napona punjenja“ i koja kroz suradnju osiguravaju najbolju moguću kompatibilnost i kvalitetu.

U njih se ubrajaju kako proizvođači pametnih telefona tako i poduzeća za razvoj iz područja automobilske industrije, električnih komponenti te čak i industrije namještaja.

Članovi organizacije Wireless Power Consortium su primjerice Samsung, Nokia, Toshiba, Sony Corporation, Philips, Texas Instruments, INBAY te brojna druga poduzeća.

Qi standard

Qi standardi

Što znači Qi?

Riječ „Qi“ (čitaj: „či“) na kineskom jeziku označava životnu energiju koja svako biće opskrbljuje potrebnom energijom.

Na ovom se načelu temelji i standard Qi jer se ovdje električni uređaji na bateriju kao što su pametni telefoni ili električne četkice za zube opskrbljuju energijom putem beskontaktnog prijenosa.

Koja je prednost standarda Qi?

Sve komponente izrađene u skladu s ovim standardom mogu međusobno komunicirati i puniti se. Pritom nije važno tko je njihov proizvođač. To će vama kao kupcu pružiti najbolju moguću fleksibilnost kod punjenja električnih uređaja.

Neovisno o tome jeste li kod kuće, u automobilu ili uredu, punjenje pametnog telefona koji je kompatibilan sa standardom Qi pomoću Qi punjača neće biti nikakav problem. Tako, primjerice, svoj pametni telefon možete puniti kod kuće na stanici za punjenje proizvođača IKEA i u automobilu pomoću sustava INBAY. I to potpuno bez kabela za punjenje!

Međunarodni standard Qi propisuje napon punjenja od 5 V kod jakosti struje od 1 A. To odgovara snazi punjenja uobičajenih kabelskih punjača i stoga je sasvim dovoljno za punjenje pametnog telefona kompatibilnog sa standardom Qi.